Şizoid Kişilik Bozukluğu Nedir? - Can Psikoloji Merkezi
Çukurambar Merkez Şubemiz
Farilya İş Merkezi No:8/31 Kat:8
Bizi Arayın
+90 312 284 12 28
Şizoid kişilik bozukluğu

Şizoid kişilik bozukluğu, duyguları dışa vurmak ve diğer insanlar ile yakın ilişkiler oluşturulmasında sınırlı becerilerin olması ile tanımlanabilen bir kişilik bozukluğudur. Bu bozukluğun olduğu bireylerde insanlarla iletişim kurma isteği ve sosyalleşme oldukça düşük seviyededir. Bu bireyler çoğunlukla yakın ilişkiler oluşturmaktan kaçınarak yalnız kalmayı tercih ederler. Bu bozukluğa sahip bireyler, hedef ve amaçlarını belirlemek, hayatlarını planlamak konusunda oldukça isteksizlerdir. Kişiler arası ilişkilerinin kalitesi düşüktür. Bu bireyler diğer insanların duygusal isteklerine yanıt vermezler ve fazlasıyla durgun ve pasiflerdir. Şizoid bireyler çoğunlukla çevresindeki diğer insanlar tarafından soğuk olarak nitelendirilirler. Bu bireyler topluma yabancılaşmış bireyler olarak yorumlanabilir.

Şizoid Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

  • Hayatlarındaki birçok aktiviteden keyif almazken keyif aldıkları aktiviteler oldukça sınırlıdır.
  • Yakın ilişkiler içerisinde yer almaktan memnun olmazlar ve çoğunlukla diğer insanlarla yakın ilişkiler oluşturmaktan yoksunlardır.
  • Çoğunlukla yalnız kalmayı tercih ederler. Şizoid bozukluğun etkisi sebebiyle diğer insanlara karşı kaygılı ve kaçıngan olurlar. Bu nedenle yalnız kalmak onların daha rahat hissetmesine neden olur. Ancak yalnız kalmak içten içe onları rahatsız edebilir.
  • Bir başkası ile cinsel bir ilişki içerisinde yer almak isteği oldukça az ya da hiç yoktur.
  • Diğer insanların beklentilerine ve söylemlerine kayıtsız kalırlar.
  • Duygusal olarak soğuklardır ve tekdüze bir duygulanım sergilerler.
  • Empati yetenekleri düşüktür. Karşısındaki bireyin duygularını anlasa bile tutarsız davranışlar sergilerler.

Şizoid Kişilik Bozukluğu Nedenleri

Şizoid kişilik bozukluğunun nedenleri bireyler arasında farklılık göstermektedir. Çevresel faktörler ve aile ilişkileri bu bozukluğun temel nedenleri arasında yer almaktadır. Örneğin, çocukluk döneminde kişinin maruz kaldığı çevresel faktörler, ebeveynler ile yaşanmış olan problemler bu bozukluğun gelişmesine neden olan faktörlerdir. Bu bozukluğa sahip olan bireyler için çocukluk dönemi oldukça önemlidir. Çoğunlukla bu kişilik bozukluğu çocukluk döneminde çocuk ve aile arasında yaşanan problemler neticesinde oluşur. Ebeveynlerin çocuklarına karşı tutum ve davranışlarının ilgisiz, ihmalkar, sevgisiz ve soğuk olması yetişkinlik döneminde bu kişilik bozukluğunun görülmesine neden olmaktadır. Genellikle, çocukluk dönemini yalnız geçiren bireylerde görülmektedir.

Şizoid Kişilik Bozukluğu Tedavisi

Şizoid kişilik bozukluğunun tedavi süreci zorlu bir süreç olarak nitelendirilebilir. Bu bozukluğa sahip olan bireyler insanlarla iletişim içerisinde olmaktan ve ilişki kurmaktan kaçındıkları için tedavi için de istekli değillerdir. Bu bireyler çoğu zaman kendilerinde bir problem olmadığını düşündükleri için tedaviye çoğu zaman çevresinde yer alan kişilerin teşvikleri ile katılabilirler. Bu bozukluk için en etkili ve en yaygın tedavi yöntemi psikoterapi yöntemidir. Tedavi süreci birçok yöntem ile sürdürülebilir. Bu bozukluk için en yaygın kullanılan ve etkili olan yöntemler grup terapisi, bilişsel davranışçı terapi ve ilaç tedavisi olarak görülmektedir.

Posted in
Blog

Ücretsiz İlk Seans Başvuru Formu

Bize Yazın
Sizin İçin Buradayız
Merhaba. Can Psikoloji Danışmanlık Merkezi\'ne Hoşgeldiniz.