Narsist Kişilik Bozukluğu - Can Psikoloji Merkezi
Çukurambar Merkez Şubemiz
Farilya İş Merkezi No:8/31 Kat:8
Bizi Arayın
+90 312 284 12 28
Narsist Kişilik Bozukluğu

Narsist Kişilik Bozukluğu (NKB), bir kişinin kendini son derece fazla önemsemesiyle karakterize edilen bir psikolojik rahatsızlıktır. Oldukça değişken klinik bulgulara sahip olan NKB, net tanı kriterlerine sahip değildir. Genellikle narsist kişiler kendilerini diğer insanlardan daha üstün görür. Bunun yanı sıra empatiden yoksun olduklarını belirtmek mümkündür. Güç ya da başarıya normalden fazla ihtiyaç duyan bu kişileri diğerlerinden ayıran çeşitli semptomlar mevcuttur. Kişinin kendisini eleştirilerin üstünde görmesi, manipüle edici davranışlar sergilenmesi; NKB’nin sıklıkla görülen semptomları arasında yer alır.

Narsist Kişilik Bozukluğu Nedir?

Narsist Kişilik Bozukluğu; aşırı derecede kendini beğenmişlik, empati eksikliği gibi semptomlarla kendisini belli eden bir tür ruhsal sorundur. Kendilerini diğer insanlardan çok daha üstün gören narsist kişiler, diğer insanların kendilerine özel muamelede bulunmasını talep eder. Bunun yanı sıra eleştirilere karşı bir hayli hassas oldukları için eleştiri kabul etmediklerini ifade etmek mümkündür. Genellikle güç ve başarıya son derece fazla ilgi duydukları için bu konuda hırslı oldukları bilinir.

Kişinin gündelik yaşantısını olumsuz etkileyen semptomlara sahip olan NKB, her yaştan insanda görülebilir. Ayrıca erkeklerde kadınlardan daha fazla görüldüğü bilinir. NKB, toplumda yüzde 1 ila 5 aralığında görülen bir sağlık sorunudur.

Narsist Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Diğer psikolojik sorunlarda olduğu gibi Narsist Kişilik Bozukluğu için de çeşitli semptomlar ön plana çıkar. Bu belirtiler genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

  • Diğer insanları manipüle edici davranışlar
  • Kişinin kendisini eleştirilerin üstünde görmesi
  • Sürekli övgü bekleme
  • Kişinin kendi yetenek ve başarılarını üstün görmesi
  • Diğer insanların kendisine hizmet etmeleri gerektiğini düşünme
  • Sürekli haklı çıkacağı ortamları yaratma
  • Kendisiyle aynı statüye sahip olan kişilerle arkadaşlık kurma isteği
  • Dışarıya karşı özgüvenli olma fakat kendi içinde güvensiz olma
  • Başkaları üzerinden var olma

Bu tür semptomların her biri NKB’ye işaret edebilir. NKB belirtileri, kişinin yaşamını olumsuz yönde etkilediğinden belirtilerin görülmeye başladığı andan itibaren uzman desteği alınması son derece önemlidir.

Narsist Kişilik Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?

Nedenler net bir şekilde tespit edilebilmiş değildir. Fakat yine de bazı hususların NKB riskini arttırdığı düşünülür. Çevresel etkenler, genetik ve biyolojik etkenler; NKB riskini arttıran durumlar arasında yer alır. Dolayısıyla NKB nedenlerini genel hatlarıyla şu şekilde sıralamak olanaklıdır:

  • Çocuklarda şiddet ve istismar
  • Aile ya da çevrenin manipülatif davranışlara itme durumu
  • Çocuğun çok fazla şımartılarak büyütülmesi
  • Ebeveynlerin büyüme çağındaki çocuklardan beklentisinin fazla olması
  • Çocuklara gerçekçi geri bildirimler vermekten kaçınmak

Özellikle çocukların gelişim çağında çok fazla beklenti içine sokulması, NKB riskinin artmasına neden olur. Dolayısıyla ebeveynlerin çocukları potansiyelleri ve yeteneklerine göre yetiştirmesi oldukça önemlidir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Psikolojik sorunların tedavi edilebilmesi için farklı yöntemlerin kullanılması gerekebilir. Dolayısıyla kapsamlı bir tedavi sürecine ihtiyaç duyulduğunu belirtmek mümkündür. Narsist Kişilik Bozukluğu için ilaç tedavisi çok mümkün değildir. Çünkü hastanın tedaviyi kabul etmesi gerekir. Genellikle uzun süreli psikoterapi tercih edilmekte olup bu tür terapiler sayesinde kişi kendisini çok daha iyi hissedebilir.

Terapi yönteminde en sık kullanılan davranışçı terapidir. Süreç içinde uzman psikolog, kişinin yaşadığı sorunlar üzerinden bir terapi yöntemi belirler. Fakat genellikle psikologların en fazla zorlandığı hastalık NKB olarak bilinir. Çünkü hasta, tedaviye oldukça fazla direnç gösterir. Bu durum, aynı zamanda tedavi süresinin uzamasına da neden olabilir. Süreç içinde ancak depresyon ya da kaygı bozukluğu gibi durumlarda ilaç tedavisi tercih edilir.

Ücretsiz Randevu

Posted in
Blog

Ücretsiz İlk Seans Başvuru Formu

Bize Yazın
Sizin İçin Buradayız
Merhaba. Can Psikoloji Danışmanlık Merkezi\'ne Hoşgeldiniz.