Narsist Kişilik Bozukluğu Nedir? - Can Psikoloji Merkezi
Çukurambar Merkez Şubemiz
Farilya İş Merkezi No:8/31 Kat:8
Bizi Arayın
+90 312 284 12 28
Narsist kişilik bozukluğu

Narsist kişilik bozukluğu, insanlara karşı empati yeteneğinin eksik olması, kibirli olma durumu, kendini beğenmişlik duygusu, kendisi ve başarıları ile fazlasıyla gurur duyma ve diğer insanlara karşı küçümseyici olma hali ile tanımlanabilen, kişilik bozukluklarının alt türlerinden biri olan psikolojik bir rahatsızlıktır.

Narsist Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Narsistik kişilik bozukluğuna sahip bireyler, bencil ve küçümseyici davranışları ile dikkat çekerler. Bu bozukluğun bazı belirtileri şu şekildedir:

  • Sürekli övülmek istemek ve diğer insanlara bu yönde baskı yapmak.
  • Düzenli olarak onaylanma ihtiyacı hissetmek.
  • Empati yeteneğinin eksik olması.
  • Diğer insanları kendinden daha eksik, başarısız bulmak.
  • Diğer insanlara karşı manipüle edici davranışlar sergilemek.
  • İlgi odağı olmaktan hoşlanmak.
  • Sosyal çevrede diğer insanlar tarafından dışlanıyormuş hissetmek.
  • Yalnızca kendi isteklerine değer vermek.

Narsist Kişilik Bozukluğu Neden Olur?

Narsist kişilik bozukluğunun ortaya çıkmasında çocukluk dönemi oldukça önemlidir.Bu dönemde çocuk ve ebeveynler arasındaki iletişim çocuğun gelişimi ve yaşamı için en etkili faktördür. Bu bozukluğun temelinde ebeveynlerin çocuğa yeterli düzeyde empati göstermemesi, anne ve babanın çocuğa gerçeklikten yoksun bir şekilde aşırı abartılı övgü ve davranışlarda bulunması yer alabilir. Bu davranışların neticesinde çocukta fazlasıyla artmış bir öz benlik duygusu görülebilir. Kişinin maruz kaldığı istismar ve travmalar da bu bozukluğa neden olmaktadır. Bütün bu durumlar narsizmin ortaya çıkmasında rol oynamaktadır. Ek olarak, araştırmalara göre genetik ve biyolojik faktörler de bu bozukluğun gelişiminde rol oynamaktadır.

Narsist Kişilik Özellikleri

  • Diğer insanları kıskanmak.
  • Sınırsız başarı, güç, güzellik düşüncelerinin var olması.
  • Diğer insanlara yönelik kibirli ve küçümseyici davranışlar sergilemek.
  • İnsanlara karşı kendi istekleri için manipüle edici davranışlar sergilemek.
  • Diğer insanlardan farklı olduğunu, özel muamele görmesi gerektiğine inanmak.

Bu bozukluğa sahip bireyler eleştirilmekten ve yenilgilerden hoşlanmazlar. Eleştirildiklerinde öfkeli ve küçümseyici davranışlar sergilerler. Bu durumların sonucunda sahte alçakgönüllülük ya da sosyal ortamlarda bulunmaktan kaçınma gibi davranışlarda bulunurlar.

Narsist Kişilik Bozukluğu ve Evlilik

Narsist bireyler partnerlerinde güç ,güzellik, başarı, şöhret gibi özellikler isterler.Temelde partnerlerinde aşık oldukları özellik bu özelliklerdir. Narsist bireylere göre kendileri mükemmeldir, partneri de onun kadar mükemmel olmalıdır. Temelde partnerleri kendilerinin bir uzantısıdır. Narsist bir birey için çocuğu da onun kadar mükemmel olmalıdır. Bu doğrultuda eşi ve çocuğu için yüksek beklentilere sahiptir. Narsist bir bireyin evliliğinde partnerinin yapacağı küçük bir hata oldukça büyük bir öneme sahiptir. Narsist bireylere göre bu hata mükemmelliği bozmaktadır ve bu durum partnerlerine küçümseyici, empatiden yoksun ve öfkeli davranışlar sergilemelerine neden olabilir.

Narsist Kişilik Bozukluğu Tedavisi

Bu bozukluğa sahip bireyler terapi sürecine dahil olmak konusunda sıkıntı çekebilirler. Çünkü, narsist bireyler için terapi zayıflığın bir temsili olmaktadır, Kendilerinde bir sorun olduğunu düşünmezler. Bu sebeple terapiyi oldukça zor bir şekilde kabul eden kişilerdir. Bu bozukluk bireysel psikodinamik psikoterapi, bilişsel davranışçı terapi gibi terapi yöntemleri ile tedavi edilmektedir.

Posted in
Blog

Ücretsiz İlk Seans Başvuru Formu

Bize Yazın
Sizin İçin Buradayız
Merhaba. Can Psikoloji Danışmanlık Merkezi\'ne Hoşgeldiniz.