Anksiyete - Can Psikoloji Merkezi
Çukurambar Merkez Şubemiz
Farilya İş Merkezi No:8/31 Kat:8
Bizi Arayın
+90 312 284 12 28
Anksiyete
  1. Anksiyete (Kaygı bozukluğu) nedir?

Anksiyete, kişinin endişe, kaygı ve korku gibi duygulara karşı aşırı ve kontrol edilemeyen tepkiler vermesine neden olan yaygın görülen psikolojik bir rahatsızlıktır.

Anksiyete (kaygı bozukluğu), günlük hayatta duyduğumuz kaygıların aksine, kaygı duygusunun aşırı derecede ve devamlı olarak hissedildiği, hayatımızı etkileyen bir rahatsızlıktır.

  • Anksiyetenin belirtileri nelerdir?

Anksiyete hastalığının bazı belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Kendini gergin, huzursuz, panik halinde hissetmek
  • Nefes darlığı, ağız kuruluğu yaşamak,
  • Kötü bir şey olacakmış gibi endişeli hal
  • Kalp atışlarında yaşanan aşırı hızlanma
  • Aşırı terleme
  • Ellerde titreme hali
  • Odaklanma, konsantrasyon problemleri
  • Hazımsızlık sıkıntıları
  • Kaygı duymayı tetikleyecek etkilerden kaçınma hali
  • Uyku problemleri başlıca semptomlardan sayılabilir.
  • Anksiyetenin çeşitleri nelerdir?

Yaygın Kaygı Bozukluğu: Yaygın kaygı bozukluğu olan kişiler bir olaya ya da duruma karşı olayın gerçekliğine oranla aşırı ve sürekli olarak kaygı ve endişe hissederler.

Panik Bozukluk: Temel özelliği, aniden ortaya çıkan ve zaman zaman tekrarlayan, insanı dehşet içinde bırakan yoğun sıkıntı ya da korku nöbetleridir.

Obsesif Kompulsif Bozukluklar: Obsesif Kompulsif bozukluğu olan kişiler kaygı hissi veren durumlardan kurtulmak için yineleyici davranışlarda bulunurlar.

Sağlık Sorunlarına Bağlı Kaygı Bozuklukları: Fiziksel bir sağlık sorunun ardından kişilerde ortaya çıkan o hastalığı tekrar geçirmekle ilgili sürekli olarak kaygı duymak kaygı bozukluğu yaratmaktadır.

Fobiler: Bir nesne, bir ses veya bir duruma karşı aşırı korku hissetmek ve bundan kaçınma arzusuyla duyulan büyük endişe ile karakterizedir.

Agorafobi: Acil bir durumdan kaçınma veya yardım alınamayacağını düşündüğü bir durumdan korkma olarak adlandırılan agorafobi, spesifik bir anksiyete türüdür.

Sosyal kaygı bozukluğu: Utanma, çekinme, eleştirilme korkusu, olumsuz yargılanma endişesi, kişinin korku ve kaygı hissetmesidir.

Ayrılık Kaygısı Bozukluğu: Ayrılık kaygısı bozukluğu çocuklarda görülen, çocukların anne ve babalarından ayrılacaklarına yönelik duydukları derin kaygılardır.

Travma sonrası stres bozukluğu: Yaşanılan travmatik bir olaydan sonra gelişen kaygı bozukluğudur.

Seçici Mutizm: Çocuğun spesifik durumlarda konuşma konusunda sorunlar yaşadığı bir durumdur.

  • Çocuklarda Anksiyete (Kaygı Bozukluğu): Çocuk geliştim gösterdikçe çevresini tanımaya, çevresindeki ilişkileri kendince anlamaya çalışır. Bu gelişim sürecinde çocuğun kaygı düzeyi de şekillenmeye başlar. Kaygı duygusu anne-babasının, öğretmenlerinin ve arkadaşlarının davranışlarına göre artar veya azalır. Her yaş grubuna ve her çocuğa göre anksiyetenin nedenleri farklı olabilir.
  • Hamilelikte Anksiyete (Kaygı Bozukluğu): Yaşanmasının temel nedeni hamile kadınların hormonsal değişmelerin tesiriyle anksiyeteye daha yatkın olmalarıdır.  Anne adaylarının zaman zaman ruhsal çöküntüler yaşaması ve gebeliğe dair endişelere kapılmasıyla da oluşabilen bir durumdur.
  • Yaşlılıkta Anksiyete (Kaygı Bozukluğu): Yaşlı insanlar, emeklilik, sağlık sorunları veya kişisel özerklik kaybı gibi endişeli semptomlara neden olabilecek çok sayıda hayati değişiklik yaşarlar. Bu değişikliklerle de yaşlı insanlar yüksek derecede kaygı duyabilirler. Yaşlıların tanılarında, birçok durumda semptomlar zihinselden daha çok fizikseldir.
  • Anksiyetenin tedavisi nasıldır?

Kaygı bozuklukları tedavi edilerek azaltılabilen psikolojik rahatsızlıklardandır.

Psikoterapi: Kaygı bozukluklarının tedavisinde en çok tercih edilen yöntemlerden biri psikoterapi uygulamalarıdır. Psikolojik danışmanlık ya da konuşma terapisi olarak bilinen psikoterapi, kaygı semptomlarınızı azaltmak için bir terapistle beraber süreci geçirmeyi içerir. Bu danışmanlık türünde duygularınızın, davranışlarınızı nasıl etkilediğine şahit olabilirsiniz. Psikoterapi, anksiyete bozukluğunuzu anlamanın ve yönetmenin yollarını öğrenmek için oldukça etkili bir tedavidir.

Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT): Bu psikoterapi türü size olumsuz ve sizde panik yaratan düşünceleri ve davranışları nasıl olumluya dönüştüreceğiniz kısmında size kılavuz olur. Sizde korku ve kaygı meydana getiren durumlara karşı endişe duymadan yaklaşmanın ve bunları yönetmenin yollarını öğreneceğiniz etkin bir tedavi yöntemidir.

İlaç Tedavisi: Doktorunuz anksiyete semptomlarını hafifletmek için çeşitli antidepresanlar, ilaçlar, yatıştırıcılar kullanılabilir. İlaçların asıl amacı kısa süreli rahatlamadır, uzun süreli kullanılması amaçlanmamaktadır

Posted in
Blog

Ücretsiz İlk Seans Başvuru Formu

Bize Yazın
Sizin İçin Buradayız
Merhaba. Can Psikoloji Danışmanlık Merkezi\'ne Hoşgeldiniz.