Çukurambar Merkez Şubemiz
Farilya İş Merkezi No:8/31 Kat:8
Bizi Arayın
+90 312 284 12 28
Histrionik Kişilik Bozukluğu; aşırı duygusallık ve ilgi arayışı ile kendisini belli eden bir psikolojik sorundur. Daha çok yetişkinlik döneminde ortaya çıkma eğiliminde olan bu psikolojik rahatsızlık, kişinin sürekli onaylanma ihtiyacı içinde olmasına sebebiyet verir. Bu tür kişilerin duygu ve düşüncelerini yansıtma konusunda doğal davranmadıkları bilinir. Ayrıca dengesiz duygulara sahip olduklarını söylemek de mümkündür. Borderline Kişilik Bozukluğu ve Narsist Kişilik Bozukluğu ile aynı grupta bulunmakta olup çeşitli semptomlar ile karakterize edilir. Kişinin dış görünüşü ile aşırı ilgilenmesi, kendi varlıklarını üstün görmesi, aceleci karar verme tutumunda olma gibi semptomlar, kişilik bozukluğunun en dikkat çeken belirtileri arasında yer alır.
Histrionik Kişilik Bozukluğu; dikkat çekmek ve onaylanmak için kişinin dramatik davranışlarda bulunmasıyla karakterize edilen ve erken yetişkinlik döneminde ortaya çıkan bir psikolojik sorundur. HKB ile karşı karşıya kalan kişi, özellikle ilişki kurma konusunda çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalır. Çünkü kurduğu iletişimde abartılı davranışlarıyla ön plana çıkar.
HKB’li kişilerde savunma mekanizmasının temel olarak dönüşüm ve çözülme şeklinde meydana geldiğini belirtmek mümkündür. Dönüşüm aşamasında ruhsal bozuklukların etkileri fiziksel olarak dışa vurulmakta olup çözülme bölümünde histeri ile birlikte ruh sağlığı daha da bozulur. Dolayısıyla kaygı bozukluğu, delirium sendromu olacak şekilde ruhsal çözülmelerin görülmeye başladığını ifade etmek mümkündür.
HKB belirtileri kişiye göre çeşitlenebilir. Fakat genel olarak Histrionik Kişilik Bozukluğu belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Belirtilerin sayısı artabilir ya da azalabilir. Bu tür semptomların görülmesi durumunda uzman desteği alınması, var olan sorunun büyümesini engelleyebilir. Bu nedenle semptomları görmeniz halinde uzman desteğini talep etmeniz ideal bir seçenek olacaktır.
HKB nedenleri değişiklik gösterebilir. Histrionik Kişilik Bozukluğu nedenleri genel olarak genetik etkenler, ebeveynlerin çocuklarla kurmuş olduğu iletişim ve çocukluk travmaları şeklinde sıralanabilir. Özellikle çocuğun ailesi ile iletişimi, kişilik bozukluğunun temel nedenleri arasında yer alır. Eğer çocuk aşırı baskı altında kaldıysa ya da istismara uğradıysa çocuğun gelişiminde çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir.
Aile faktörü kadar toplumun kültürel yapısı da HKB’i tetikleyen unsurlar arasında yer alır. Bunun yanı sıra toplumsal dinamikler de hastalık için risk faktörleri kapsamında değerlendirilebilir. Çocukluk döneminde, bahsi geçen risk faktörlerinin oluşması, çocukta yetişkinliğe geçiş döneminde farklı karakteristik özelliklerin yerleşmesine sebebiyet verebilir.
Histrionik Kişilik Bozukluğu tedavisi son derece kapsamlı bir süreci beraberinde getirir. Psikoterapi, kişilik bozukluğunun tedavisindeki etkili yöntemler arasında bulunur. Genellikle bilişsel-davranışçı terapi, diyalektik davranış terapisi ve psikanalitik terapi gibi yöntemler tercih edilir. Hangi yöntemin kullanılacağına, görülen semptomlar ve hastalığın şiddeti gibi faktörler etkide bulunur.
Grup terapileri, bireyin diğer insanlarla iletişim kurmasını da sağlayacağından etkili yöntemlerden bir diğeridir. Bu nedenle gerek duyulması halinde grup terapisine yönelim mümkündür. Semptomların görülmeye başladığı andan itibaren uzman desteği alınması bir hayli önemlidir. Bunun nedeni, semptomların ilerlemesini engelleyen tedavi ile kişinin kendisini çok daha iyi hissetmesinin mümkün olmasıdır. Dolayısıyla alanında uzman psikologdan destek alınarak kaliteli bir yaşantı için önemli bir adım atılabilir.